Solcelleanlæg til nødstrøm og prepping

Solplanet solcelleanlæg

I en verden, hvor vi i stigende grad er afhængige af elektricitet, kan strømsvigt være mere end blot en ulejlighed – og vi kan mærke på de mange kunde henvendelser, vi får vedrørende dette emne, at den stigende trussel fra en urolig verden får mange solcelle ejere til at opsøge viden om, hvor meget deres solcelleanlæg egentlig kan hjælpe dem og deres familie, hvis strømmen fra el-nettet forsvinder.

Dit solcelleanlæg er ikke automatisk en del af løsningen

Solcelleanlæg er en god måde at producere vedvarende energi på og reducere din afhængighed af traditionelle energikilder – og med det rette set-up kan solcellerne også komme til at spille en vigtig rolle under strømsvigt.

En standard net-tilsluttet inverter vil desværre slukke, når der er strømafbrydelse og dermed får man som solcelleejer ingen glæde af solcellernes produktion, når der opstår strømsvigt.

Hybridinvertere: Nøglen til uafhængighed

En hybridinverter( En inverter, der udover at leverer strøm til din husholdning og til elnettet også kan lagre strøm) er  central i et solcelleanlæg, der skal kunne fungere under strømafbrydelse. En standard net-tilsluttet inverter vil som nævnt typisk slukke, når der er strømafbrydelse, af sikkerhedsmæssige årsager. Men en hybridinverter kan adskille dit hjem fra elnettet og skifte til ø-drift, hvilket betyder, at dit system kan fungere uafhængigt af el-nettet = ø-drift.

Nødstrøm for solcelleanlæg UDEN batteri

Vi anbefaler klart at have et anlæg med batterier, hvis det skal være med henblik på brug af nødstrøm. Batterierne kan nemlig bruges til at lagre strømmen, så det kan gemmes til brug efter behov. Batterier kan dog være en stor investering, så det er ikke alle der har mulighed for denne løsning. 

Hvis du har et solcelleanlæg uden batterier, er det dog også muligt at bruge dit solcelleanlæg til nødstrøm, til en hvis grad. Du har mulighed for at bruge strømmen dit anlæg producerer, når det producerer – altså når solen skinner. Det skal derfor planlægges nøje hvilke apparater du vil prioritere, når og hvis at solen skinner på dit anlæg.

Det er dog stadig nødvendigt at dit anlæg har en hybrid inverter, der kan adskille dit hjem fra elnettet.

Nødstrøm for solcelleanlæg MED batteri

Batterier lagrer den overskydende energi, som dine solceller producerer i løbet af dagen, og gør den tilgængelig, når der er behov for det, som om natten eller under strømafbrydelser. Batterier er derfor helt oplagt, når det kommer til nødstrøm. Det giver en helt anden fleksibilitet, da strømmen der bliver produceret om dagen kan lagres, og bruges efter behov f.eks. om natten.

I forbindelse med strømsvigt findes der nogle batterisystemer, der automatisk kan tage over, når der registreres en strømafbrydelse, og herefter levere strøm til dit hjem uden afbrydelse. Disse systemer kan endda administreres via apps, der giver dig kontrol og indsigt i dit energiforbrug og lagring. Det drejer som bl.a. om Fronius, Solplanet og Huawei (der findes flere, men det er disse mærker, vi har størst erfaring med i forhold til opsætning af nødstrøm).

Lov omkring nødstrøm og ø-drift

For at et solcelleanlæg kan få lov til at køre uafhængigt af elnettet ved en strømafbrydelse (ø-drift), er der nogle bestemte krav den skal leve op til. Det vigtigste punkt det skal leve op til, er at den skal kunne lukke helt af for elnettet. Hvis der er folk der arbejder på elnettet under en strømafbrydelse, er det vigtigt at der ikke bliver sendt spændinger ud på nettet, da det potentielt kan være farligt.

Disse krav er dog noget som dit anlæg med stor sandsynlighed lever op til. I Danmark er det nemlig sådan, at solcelleanlæg slet ikke kan blive tilmeldt, hvis det ikke lever op til disse krav. Der er en liste over invertere som er tilladte i Danmark, som står på en “Positiv liste”. Alle invertere på denne liste, opfylder altså kravene der er stillet for at kunne køre uafhængigt af elnettet. Det er faktisk også kun invertere på denne liste der bliver solgt i Danmark.

Så hvis du har købt din inverter i Danmark og dit solcelleanlæg er blevet tilmeldt, er det næsten også en selvfølge at dit anlæg kan køre uafhængigt af elnettet, og kan bruges som nødstrømsløsning ved strømsvigt.

2 "Set-ups" hvor dit solcelleanlæg kan fungere som nødstrømsløsning

Manuel omskifter/switch
Den første metode involverer en manuel omskifter eller switch, der skal aktiveres, når der opstår en strømafbrydelse. Med denne løsning er dit solcelleanlæg normalt tilsluttet det offentlige net, men du kan manuelt skifte til en nødstrømsindstilling, der lukker af for tilførslen til nettet. Denne løsning er den billigste, da den ikke kræver avanceret automatisering. Ulempen er, at det kræver manuel handling for at skifte systemet, hvilket kan være upraktisk, især hvis strømafbrydelsen sker, mens du ikke er hjemme.

Automatisk omskifter/switch
En anden løsning er at have et solcelleanlæg, der er koblet til det offentlige net, men som er udstyret med en automatisk omskifter. Denne omskifter registrerer automatisk, når der er en strømafbrydelse på det offentlige net, og lukker af for tilførslen til nettet. Herefter vil dit anlægs batterier eller produktion dække dit forbrug. Fordelen ved denne løsning er, at det giver en problemfri overgang til nødstrøm uden behov for manuel indgriben. Løsningen er dog lidt dyrere end det manuelle alternativ.

Hvor meget af dit forbrug, kan dit solcellanlæg egentlig dække ved strømsvigt?

Det er selvfølgelig relevant at vide, ca hvor meget af jeres forbrug solcelleanlægget egentlig kan dække. Vi har forsøgt at opsætte nogle eksempler, for hvor meget af jeres forbrug et solcelleanlæg på 6 kWh i GENNEMSNIT kan dække. Der tages selvfølgelig forbehold, da produktionen vil variere fra dag til dag.
 

Du kan læse om det her 👇

Hvis du er i tvivl om hvorvidt dit solcelleanlæg er sat op til brug af nødstrøm, er du velkommen til at tage kontakt til os. Vi vil gerne hjælpe dig med at finde ud af om dit solcelleanlæg kan bruges til nødstrøm, eller hvilke tiltag der skal tages for at det bliver klar. Du kan ringe på 30 70 16 26 eller skrive en mail til os på info@dansksolcelleservice.dk