Stigning i strømpris, Oktober 2024

Stigning i strømpris

Har du styr på de nye tariffer?

Nu går vi ind i oktober, og vi står derfor overfor en stigning i strømprisen pga. “vinter-tarifferne”. 
 
Det har vi fået flere spørgsmål om, så vi vil her prøve at fortælle lidt om baggrunden for prisstigningerne, hvad det betyder for dig som solcelleejer, og hvordan du bedst kan håndtere de kommende ændringer.

Først, er det vigtigt at forstå hvad de forskellige begreber betyder:

Elpris: Prisen for den faktiske elektricitet
Nettariffer: Omkostninger til transport af elektricitet gennem elnettet.
Afgifter og moms: Statens pålagte afgifter på elforbrug.

Nåt netselskaberne hæver nettarifferne, øges den del af din elregning, der går til netbrug. Selvom du producerer din egen strøm, er du stadig forbundet til elnettet for at kunne sælge overskudsenergi og købe strøm, når dit eget forbrug overstiger produktionen.

Allerførst, hvorfor stiger strømprisen?

Energinet, samt net selskaberne i Danmark, justerer løbende deres tariffer for at dække omkostninger til vedligeholdelse og udbygning af elnettet. samtidig er det også vigtigt, at der sikres at det aktuelle strømforbrug holdes så konstant som muligt. (Vi er afhængige af, at der er den samme spænding i vores stikkontakter, når vi tænder for lyset eller sætter computerstikket i, ellers risikere vi at vores el apparater går i stykker.)
 
Her ved indgangen til oktober går vi ind i vinterhalvåret, og det betyder køligere vejr og færre lyse timer. Det skaber større efterspørgsel på strøm(energi) og derfor skabes der øget behov for at regulere vores elforbrug. Det er nemlig vigtigt, at den øgede belastning ikke klumper sig så meget sammen på på bestemte tidspunkter af døgnet, så vores forsyningsnet ikke kan håndtere det.

Derfor prøver energinet og net selskaberne bl.a. at bruge tarifferne til at få os til at ændre på vores vaner så vi – for at spare penge – flytter noget af vores strømforbrug til de tidspunkter af døgnet, hvor el-priserne er billigst.

De bruger dog også tarifferne til at hente penge ind til at udvide og vedligeholde forsyningsnettet. Når du bruger strøm i hjemmet, betaler du altså ikke kun for den strøm du bruger. Du betaler også for at få strømmen leveret. Lidt ligesom når du køber varer på nettet, så betaler du typisk også både for varen og forsendelsen.

Tarif model 3.0

Tarif model 3.0 er den aktuelle tarif model i 2024 

Som nævnt ovenover er tariffer beregnet til at få os forbrugere til at flytte vores elforbrug. Derfor er priserne for transporttarifferne dyrere i de tidspunkter hvor det fælles elnet er meget belastet. Du kan derfor ofte spare penge ved at bruge strømmen i de mindre travle perioder. Nedenunder kan du se hvornår på døgnet det er billigst at bruge strøm:
 
  • 00:00 – 06:00 = Billigste strøm
  • 06:00 – 17:00 og 21:00 – 00:00 = Mindre dyr strøm
  • 17:00 – 21:00 = Dyreste strøm
 

Grunden til at priserne for strøm er blevet højere i de travle timer, er som nævnt ovenfor –  et forsøg på at få os alle til at sprede strømforbruget ud over hele døgnet, for at aflaste elnettet.

Hvordan kan du som solcelleejer spare på din eludgift?

Der er flere måder, hvorpå du kan minimere påvirkningen af de stigende tarifpriser:

Optimer dit strømforbrug
  • Udnyt soltimerne: Brug energikrævende apparater som vaskemaskine og opvaskemaskine i dagtimerne, når dine solceller producerer mest strøm.
  • Brug øko programmer: Hvis dine apparater har øko programmer, så kan du også spare penge ved at bruge disse
  • Planlæg efter tid på døgnet: Du kan indstille vaskemaskine, tørretumbler og opvaskemaskine til at køre om natten, hvor strømmen er billigst
  • Reducer “Standby” forbrug: Sluk for helt elektronik, der ikke er i brug, for at minimere unødvendigt energiforbrug.
Lagring af overskudsstrøm via batteri(er)

Det kan i mange tilfælde være gavnende at investere i et eller flere batterier til dit anlæg, hvis du ikke allerede har det. Prisen for både besparelse og batterier skal selvfølgelig tages i betragtning, og vurderes. Med et batteri kan du nemlig lagre den overskydende strøm som dit anlæg producerer og bruge af denne strøm, når prisen på el er høj.

Du kan endda også hente fra elnettet når det er billigst, hvis der ikke er tilstrækkelig produktion fra solen. På den måde, kan du bruge billig strøm, når strømmen egentlig er dyr.

Energioptimering af dit hjem

Du kan også med fordel, energioptimere dit hjem. Nogle af de tiltag du kan gøre, er:

  • Energieffektive apparater: Udskift gamle apparater med nye, der har en højere energieffektivitet.
  • Isolering: Forbedret isolering af dit hjem kan reducere dit varmebehov og dermed dit samlede energiforbrug.

Hvordan påvirker det dig som solcelleejer?

Selvom solceller reducerer dit behov for at købe strøm fra elnettet, er du stadig tilsluttet nettet og betaler derfor nettariffer og afgifter. En stigning i net tarifferne betyder, at de omkostninger du har til nettet vil stige, selvom dit samlede elforbrug er forholdsvist lavt.

Liste over netselskaber - Find din pris her

Dit netselskab er bestemt af det geografiske område, du bor i. Det er altså ikke noget du selv kan vælge. Nedenunder her, har vi listet alle netselskaber i Danmark – så du kan se prisen på det netselskab du er tilknyttet.

Tryk på dit netselskab, for at se de aktuelle priser for dig. 

Ved du ikke hvem dit netselskab er?Find dit netselskab her

Vi anbefaler

Vi anbefaler, at du holder dig opdateret om tarifændringerne hos dit net selskab og overvejer, hvordan du bedst kan tilpasse dit strømforbrug. Ved at optimere dit forbrug og overveje investeringer som batterisystemer kan du minimere påvirkningen af de stigende tarifpriser.

Der findes forskellige apps, hvor du kan følge el-prisen/spotprisen – den aktuelle “rene” pris på el.

Nogle apps inddrager også dit net selskabs priser, hvis du angiver din adresse, de kan være en stor hjælp, hvis du vil prøve at få dit flytbare strømforbrug til de tidspunkter, hvor det er billigst.


Når du kender til de forskellige tariffer og hvornår på døgnet strømmen er billigst, kan du begynde at optimere dit strømforbrug hertil. Med et batteri, kan du lagre den strøm dit anlæg producerer om dagen og bruge det om aftenen hvor strømmen er dyrest. På den måde kan du altså købe mindst muligt strøm, når prisen er høj. 

Hvis du ikke har et batteri, kan du evt. undersøge dit solcelleanlægs produktionsmønster og forsøge at planlægge dit strømforbrug ud fra dette. Altså sådan at du bruger mest strøm, når dit anlæg producerer strøm. Hvis dit anlæg typisk producerer mest strøm kl. 14, kan du altså stræbe efter at køre dine husholdningsmaskiner m.m. på dette tidspunkt. 


Har du spørgsmål eller brug for yderligere vejledning, er du velkommen til at kontakte os på tlf. 30 70 16 26 eller mail info@dansksolcelleservice.dk.